12 Haziran 2012 Salı

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI 10.YIL ÖZEL ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem’in





AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, bu yıl onuncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarında, dil konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı ‘Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü’ne layık görüldü. Erdem’e ödülünü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç verdi.

Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen ''10. Türkçe Olimpiyatları Özel Ödül Töreni''nde, ''Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü''nü alan Erdem, Türk kültürünün önemli şahsiyetlerin birisi adına verilen ödüle layık görülmekten onur duyduğunu ifade etti.

Türkçe'nin barış, kardeşlik, dostluk dili olduğunu keşfederek, 3 kıtaya yayılmasında Ahmet Yesevi'nin de büyük emeği geçtiğini belirten Erdem, şimdi onun torunlarının 3 kıtada konuşulan bu dili, dünya dili yapma gayretinde olduğunu söyledi.

Erdem, ''Biz bu coğrafyada dilimizi horlarken, gereken değeri vermezken, bugün Allah'a şükürler olsun inanan gönülü erlerinin gayretiyle dünya artık Türkçe konuşuyor. Emeği geçen herkese, başta hocamız olmak üzere bütün gönül erlerine, destek verenlere, bu salonu dolduranlara teşekkür ediyorum. Bu inancın, Türkiye'de de Türkçe'nin hak ettiği yeri bulmasına vesile olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Erdem’e ödülünü veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da yaptığı konuşmada Erdem'in bu ödülü fazlasıyla hak ettiğini, Erdem'in geçen dönem TBMM'de Türkçe ile ilgili bir araştırma komisyonunun başkanlığını yaptığını, komisyonun el kitabı gibi okunacak bir rapor hazırladığını anlattı.

Çalışmalarını samimiyetle devam ettiren Erdem'in Türkiye Dili ve Edebiyatı Derneği'ni kurduğunu dile getiren Arınç, ''Son yaptıkları çalışma, yeni anayasa çalışmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. O da yeni anayasamızın dilidir. Birkaç hafta önce Ankara'da yapılan bu çalışmanın da yeni anayasa çalışmaları için adeta bir kaynak teşkil edeceğine inanıyorum'' dedi.

Türkçe'nin çok sevilmesi gerektiğini vurgulayan Arınç, ''Onun yozlaşmasına, güdük hale getirilmesine her zaman karşı çıkmalıyız. Sadece üç beş kelimeyle konuşan değil zengin dilimizin bütün kelimelerini, deyimlerini kullanacak bir konuşma dili meydana getirmeliyiz. Bu açıdan Sayın Erdem'e Türk diline yaptığı katkılar sebebiyle bu samimi çalışmalardan dolayı kutluyor, başarılar diliyorum'' diye konuştu.





Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamındaki Ödül Töreni’nde Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü’nü bu yıl Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem’e verildi. Gaspıralı İsmail ödülünü ise Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı başkanı Nevzat Kösoğlu’na İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin takdim etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar ve Milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşen programın sunuculuğu Kemal Gülen yaptı.

Ödül Töreni’ne Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Merkez Bankası Başkanı Doç.Dr. Erdem Başçı, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin katıldı.

Ankara Spor Salonu’da 14.30’da başlayan programın açılış konuşmasını Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam yaptı. Sağlam konuşmasında: “Türkçe’nin yaşatılması için gerçekleştirilen uluslararası bir yarışma olmakla birlikte geleceğe ait dostlukların kurulması açısından çok önem taşımaktadır. “ dedi.

Güney Afrika Reklam Filmi ile başlayan programın girişinde filmin yıldızı Nicholas Bixa hayat hikayesini anlattı. Kardeşlerinin cezaevinde olduğunu anlatan Bixa kendisinin ise Türk Okullarından mezun olup şimdi aynı okulda Biyoloji öğretmenliği yaptığını
belirtti.

Konuşmanın ardından Teksas ve Senegalli öğrenciler birlikte Akdeniz yöresine ait halk oyunları gösterisini sergiledi. Daha sonra 10. Türkçe Olimpiyatları Üçüncüsü Endonezyalı Patton Otlivio Latupeirissa “Böyle bir kara sevda” parçasını söyledi. Kazakistanlı, Sudanlı ve Kırgızistanlı öğrenciler ‘Mavi Gecelerin Seher Vaktinde’ isimli parçayı seslendirdiler. Şarkı Yarışması Finalistlerinden Iraklı öğrenci, İbrahim Tatlıses’in ‘Eşarbını Yan Bağlama’ şarkısını seslendirdi.

Altın Madalya Kazanan Öğrencilere TBMM Özel Ödülü verildi

Ödül Töreni’nde Konuşma, Dil Bilgisi ve Yazma yarışmalarında Altın Madalya Alan öğrencilere Meclis Özel Ödülleri verildi. Kategorilerinde altın madalya kazanan öğrencilerin ödüllerini TBMM Meclis Başkanı Cemil Çiçek takdim etti. Ardından altın madalya alan öğrencilerle birlikte toplu fotoğraf çekildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: “Sizleri Türkiye’de ağırlamaktan meclisimiz adına büyük bir gurur duyuyorum. Evrensel duyarlılıkla mesafeleri içlerindeki sevgi deryasıyla aşarak bizlere böylesi bir tablo sunanları kutluyorum. Dünyanın dört bir yanında bizlere böyle bir altın nesil yetiştirmeye çalışan fedakar öğretmenlerimi kutluyorum. Aşkla gayret gösteriyorlar ve sonuçta ortaya böyle bir tablo çıkıyor. Bu şükredilecek bir tablodur şükrediyorum. Bu tablonun mimarlarına buradan selam olsun. Düzenlenen bu yarışma Türkçenin yaygınlaşmasına, Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunduğu kadar insanlığın barışına da hizmet ediyor. Bizleri bu anı yaşattıkları için dünyanın her köşesindekileri de takdir ediyorum. Oturup konuşmanın yegane aracı dilimizdir. Dil anlaşmak içindir ayrışmak için değildir. Ülkemizde bu şöleni tertip edenleri de ayrıca tebrik ediyorum. Bu şölen kültürlerin kaynaşmasında da büyük hizmet etmektedir” dedi.

Ukrayna’dan Nuriya Cemilova Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e kehribardan yapılma bir portre tablosu hediye etti. Ardından Kamboçya’dan bir öğrenci ‘Gamzedeyim’ parçasını seslendirdi. Devamında ise Tanzanya'dan Munir Sabit Tarkan’ın ‘Dudu’ parçasıyla salondakilere coşkulu anlar yaşattı.

Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü Ekrem Erdem’in

1000 yıl önce Asya’da yaşamış ve Türk Dili’ne Divan-ı Lügatüt Türk eserini kazandıran Kaşgarlı Mahmut adına verilen Türk Dili Özel Ödülü ‘nün bu yılki sahibi Türk Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem oldu. Erdem’e ödülünü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç verdi. Erdem konuşmasında şunları dile getirdi: “Horasan erleri buralara gerçek barışı getirdi. Şimdi onun torunları da bu dili dünya dili yapma gayreti içerisindeler. Anadolu erlerine bu gayretlerinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Biz bu coğrafyada dilimizi horlarken dilimiz hak ettiği değeri bulamazken Allaha şükürler olsun inanan gönül erlerinin katkılarıyla dünya Türkçe konuşuyor. Başta hocamız olmak üzere bütün gönül erlerine teşekkür ediyorum.”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: “135 ülkeden 1500 genç arkadaşımız burada gösterilerini ortaya koydular.135 ülkeye ulaşmak çok önemlidir. Türk okulları dünyada 140 ülkede var. Bu ülkelerin nüfusunu karşımıza getirdiğinizde 4-5 milyonluk bir nüfus ortaya çıkıyor. Burada neredeyse bütün insanlık temsil ediliyor. Bütün bir insanlığın gençleri temsil ediliyor. Birleşmiş milletlerde 200 ülke varsa bunların yüzde 75’i bu olimpiyatlara katılıyor. Bütün bu çalışmalarda teşekkürlerimizi her zaman ifade ettiğimiz o güzel insandan başlayarak oralarda bu okulları kuran Anadolu’nun güzel insanlarına selam ediyoruz. O güzel insana ve onunla birlikte olanlara…”

Ödül Töreni

Aynı Anda 7 Farklı Kanalda Canlı Yayınlandı

10.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Ödül Töreni aynı anda TRT HD, TRT TÜRK, TRT AVAZ, MEHTAP TV, STV, KANALTÜRK ve BUGÜN TV olmak üzüere 7 farklı kanaldan canlı olarak yayınlandı. Törende Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ‘İnsanlığın Efendisi’ şiirini Tacikistanlı Faruki Mehmet Şerif seslendirdi. Özel Beceri Yetenek Yarışması’nda altın madalya kazanan Moldova’dan öğrenciler ‘Kim Türkçe Olimpiyatlarına Katılmak İster’ isimli oyunlarıyla sahne aldı. Şarkı yarışmasının ikincisi Sema Sultanova ‘Gönül Yarası’ isimli eserini seslendirdi.

Gaspıralı İsmail Türk Dili Ödülü Nevzat Kösoğlu’na

Türk diline ve kültürüne katkısı olan medya mensuplarına, aksiyon ve iş adamlarına verilen İsmail Gaspıralı Türk Dili Ödülü ise bu yıl Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Nevzat Kösoğlu’na verildi. Ödülü İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin takdim etti.


Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı başkanı Nevzat Kösoğlu:

“İsmail Gaspıralı, yüz yıl önce bu rüyayı görmüş ve İstanbul Türkçesi etrafında Türk dünyası hayalini kurmuştu. Gönlümüz arzu ederdi ki bugün bu rüyayı görseydi. Birkaç gündür olimpiyatlar için ülkemize gelmiş çocukları seyrederken ‘göz görmeyince gönül sevmez’ atasözünü düşündüm. Düşündüm ki beni bu çocuklara bağlayan nedir. Acaba sevgi sözü gerçekten yüreğimize işleyen bir hal bilgisine mi dönüşüyor. Ve bunları gerçekten bizim çocuklarımız mı yapıyor. Geçen yüzyılda dünyada evrensel sevgiden, evrensel değerlerden çok bahsedildi ama bu söz olmaktan ileri gitmedi ve yüreklere inmedi. Sevemezlerdi çünkü evrensel diye bir insan yoktu. Her insan farklı bir iklimin çocuğuydu. Herkesi bu şekilde kabul edebilirseniz ancak sevebilirsiniz. İşte bunun semerelerini görüyorsunuz. Asrın başında bu topraklara tutunmak için çaba veren insanların şimdi dünyaya yayılmış ve insanlara insanlık dersi verdiğini görmekten dolayı ne kadar Allah’a şükretsek o kadar yeridir. Bu hareket hakkında ifade edebileceğim, söyleyebileceğim duygular çok fazladır. Ama kısa keserek bu hareketi başlatanlara selam olsun diyorum, önden gidenlere selam olsun diyorum. Allah’tan niyaz ediyorum ki Necip Fazıl’ın tabiriyle ‘Türk’ün bu ebedi şafağı bütün insanlığı aydınlatmış olsun’. Dünya bizim çocuklarımızın eseri olan sevgi haleleriyle yeniden kurulsun. Tarihimize bakıyorum ve milletimize inanıyorum.”

İçişleri bakanı İdris Naim Şahin: “Türkçe sevgisi üzerine buluşmaların bugün Ankara’daki büyük buluşmasını gerçekleştirmenin gururunu yaşamaktayız. Türkiye Türk insanının karakteriyle ve sevgisiyle güzel. Türkçe Olimpiyatları dünyanın değişik ülkelerinden gelen sevgili misafirlerimizle ve onları yetiştiren çok değerli hocalarıyla ortaya çıkıyor. Ben konuşmamı Gaspıralı İsmail’in şu güzel sözüyle bitirmek istiyorum. ‘Dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik’”

#Dünya Türkçe Konuşuyor TT oldu

Törende Şiirin Yıldızları Finalinde altın madalya alan Mısırlı Mennatallah Ahmed Mahdy Sezai Karakoç’un ‘Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine’ isimli şiirini okudu. Şarkı Yarışmasının birincisi Ruslan Annamammedov ise ‘Gülüm Benim’ parçasıyla izleyicileri coşturdu. Heyecanlı dakikaların yaşandığı tören programı Twitter’da da gündem oldu. ‘Dünya Türkçe Konuşuyor’ sloganıyla #DunyaTurkceKonusuyor etiketi Twitter’da en çok konuşulanlar listesinde ilk sıraya yükseldi.

Melih Gökçek’e Teşekkür Plaketi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek’e olimpiyatlara verdiği destekten dolayı ‘Teşekkür Plaketi’ verildi. Plaketi Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam verdi. Törenin bitişinde protokol ve öğrenciler hep birlikte ‘Yeni Bir Dünya’ şarkısın söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder