13 Haziran 2012 Çarşamba

Sivaslıların Necip Fazıl Vefası


Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Sivas şubesi tarafındanorganize edilen Necip Fazıl Sempozyumu Sivas Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.Sempozyuma sıcak havaya ve okulların tatil olmasına rağmen Sivaslılar yoğunilgi gösterdiler. Her yıl 25 Mayıs da çeşitli etkinliklerle anılan Necip FAZIL29. ölüm yıldönümünde Sivas’tada bir sempozyumla anıldı. Geçtiğimiz yıl Mehmet Akif ve Safahat sempozyumu düzenleyerek adından söz ettirten Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Sivas şubesi bu yıl Necip FAZIL Sempozyumu ile edebiyat ve şiir severlerin karşısına çıktı.




Sempozyumun açış konuşmasını dernek başkanı Bilal Tırnakçı yaptı, faaliyetlerinden bahseden Tırnakçı “ derneğimizde Mehmet Akif’in asımın nesli Necip Fazıl’ın gençliğe hitabında bahsettiği gençliği yetiştirme gayretindeyiz. Kurulduğumuz günden beri yaptığımız çalışmalarla edebiyat ve sanat dünyasında iz bıraktık ama bırakacağımız asıl iz yetiştirdiğimiz gençler olacaktır. Üstadın tabiriyle surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes ey kahpe rüzgar artık ne yandan esersen es.”

Daha sonra derneğin kurucuları arasında bulunan ve halen Sivas Milletvekili olan Hilmi BİLGİN derneğin faaliyetlerinden ve kendisinin derneğe olan desteğini anlattı. BİLGİN “ kurucuları arasında bulunmaktan onur duyduğum Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Sivas Şubesi güzel ve kalıcı çalışmalara imza atmaktadır. Bizlerde milletvekili olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Bu çalışmalara derneğin halen kullandığı bina yetersiz kalıyor busorunu çözmek için gayret sarfediyoruz. Çünkü derneğimiz ve gençlerimiz herşeyin en güzeline layıktırlar” dedi.

Sivas Valisi Ali KOLAT’ta Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin yabana atılmayacak faaliyetlere imza attığını ve bugün büyük şair ve düşünür Necip FAZIL sempozyumu ile büyük bir vefa örneği sergilediğini söyledi. Necip FAZIL’ın hayatından kesitler aktaran KOLAT’ın konuşmasından sonra sempozyuma geçildi.

Çeşitli üniversitelerden hocaların bildiri sunduğu oturuma, CumhuriyetÜniversitesi, Karaman, Bartın, İstanbul , Tokat, Çorum gibi illerin üniversitelerinden öğretim görevlileri katıldılar.

Sempozyuma Prof.Dr. Recep TOPARLI ve Prof.Dr. Bilal YÜCELoturum başkanlığı yaptığı sempozyumda şu bildiriler sunuldu.



Prof.Dr. Alim Yıldız- Necip Fazıl’ın Türk İslam edebiyatındaki yeri
Doç.Dr. Ahmet Bozdoğan- Necip Fazıl’ın poetikasına göre şiir ve şairintoplumdaki yeri
Prof.Dr.Hüseyin Akkaya- Necip Fazıl’ın poetikasına göre şiirin ve şairin yeri
Prof.Dr. İsmet Emre- Necip Fazıl’ın büyük doğusu ile Sezai Karakoç’un dirilişininmukayesesi
Prof.Dr. Mehmet Arslan-Necip Fazıl’da divan edebiyatı etkisi
Prof.Dr.Turan Karataş- Necip Fazıl’a mektup
Dr.Şeref Akbaba- Necip Fazıl ve büyük doğu gazetesi
Muzaffer Doğan(TYB İstanbul İl Başkanı)- Büyük Doğu düşüncesi ve mücadelesi

TDED Sivas Şubesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder