17 Mayıs 2012 Perşembe

TDED Sinop Şubesi Başkanı Hüseyin Yüksek Öğrencilerin Sorularını Cevaplandırdı

DİLİMİZ BİZİM KİMLİĞİMİZDİR

Dikmen Belediye Başkanı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Sinop Şubesi başkanı Hüseyin Yüksek, öğrencilere Dilin öneminin, değerinin anlamını anlattı. Başkan YÜKSEK konuşmasında; "Dilimizin de bayrağımız gibi bağımsızlığımızın simgesi olduğunu; ulusal bağımsızlığımızı Atatürk’ün düşüncelerine sahip çıkarak koruyacağımızı biliyoruz. Ancak her geçen gün dilimize yabancı dillerden sözcükler girmekte ve bunlar rahatça kullanılmaktadır. Bu durum, dilimizin öz benliğini sürdürebilmesini engelleyen büyük bir tehlike yaratmaktadır oysa dilimiz bizim kimliğimizdir, kültürümüzdür. Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında Türkçe gibi varsıl bir dili olan bizler bu kötü gidişe dikkat çekmeyi; hem kendimizi hem de çevremizi bilinçlendirmeyi; dil kirliliğinin nedenlerini ve kaynaklarını belirlemeyi; dil kirliliğini ortadan kaldırabilmek için çözüm önerileri sunmayı amaçladık." dedi. Ardından öğrenciler Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin kuruluş amacı ile Başkan YÜKSEK' e sorular sordular Başkan YÜKSEK de öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Geçmişten bugüne kadar içimizde beslediğimiz hainler, dili yozlaştırmanın mücadelesini vermiştir. Mevcut kavramlarımızı değiştirerek dili çağdaşlaştırdığını ve sadeleştirdiğini söyleyerek gerçek kimliklerini ve kötü emellerini gizlemişlerdir. Doğu kökenli kelimelere savaş açan bu insanlar, yerlilik kisvesi altında dili “lâl” eylemişlerdir. Daha sonra da oyunun ikinci perdesini sahneye koyarak kavram açıklarını Batı kökenli dillerden aldıkları kelimelerle kapatmayı tercih etmişlerdir. Bunun adına da “çağdaşlık” demişlerdir.

Son olarak Başkan YÜKSEK öğrencilere büyüyünce ne olmak istersiniz diye sorunca çocuklar hep bir ağızdan sizin gibi çalışkan bir belediye başkanı olmak istiyoruz dediler. Ziyaret sonunda Başkan YÜKSEK Öğretmen ve Öğrencilerimize hediyelerini takdim ettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder